jueves, 15 de diciembre de 2011

EL LLIBRE DE LA MARATÓ NO INCLUIRÁ, FINALMENTE, UN RELATO DE JOSÉ ICARIA


El Libro de “La Marató” de TV3, que se edita desde el 2008 con el objetivo de establecer un puente con el mundo cultural, ha recibido este año un recorte inesperado, puesto que finalmente se ha decidido suprimir el cuento de José Icaria “El Govern en dificultats”, subtitulado “El trasplantament de les polítiques del Tea Party a la Generalitat”.
     La estructura del libro, presentada a los medios como “muy novedosa” (ocho relatos de ficción, más un poema para empezar y una tira cómica para acabar, y, como novedad, un escrito personal y muy íntimo de una madre que habla sobre la pérdida repentina de su hijo de 19 años), no ha contado finalmente con el toque ácido del escritor barcelonés.
     Ninguno de los responsables de la edición -Edicions 62 y TV3- se ha querido pronunciar sobre el asunto; en cuanto a la directora del libro, Elena Goixens, ha declarado que “el relato desentonaba claramente con el espíritu navideño y esperanzador que en cambio, rezuma el resto de escritos. Esto nos llevó a adoptar finalmente la decisión de no incluir la narración del señor Icaria, a pesar de que en un primer momento nos hubiéramos inclinado por conceder un espacio a la crítica de la actualidad política y sanitaria”.
     El libro se encuentra, desde el 17 de noviembre, en todas las librerías, y también en formato electrónico en la plataforma de distribución y difusión Libranda. Se vende a un precio único de 10€.
     Este año se celebran los 20 años de La Marató, y la edición estará dedicada a la Regeneración y trasplantes de órganos y tejidos.

A continuación, ofrecemos el relato de José Icaria, no admitido finalmente entre los seleccionados en el Libro de "La Marató" de TV3:


EL GOVERN EN DIFICULTATS (EL TRASPLANTAMENT DE LES POLÍTIQUES DEL TEA PARTY A LA GENERALITAT)


Un desafortunat incident a punt va estar d'enterbolir la primera jornada de les Festes de la Mercè, just quan acabava el tradicional Pregó i s'obrien les portes del balcó del consistori.
      La algaravia no era generalitzada: al centre de la Plaça de Sant Jaume, unes mans s'alçaven demanant auxili (la confusió es va allargar uns minuts interminables, segons testimonis presencials), mentre el cercle s'obria penosament fins a deixar a la vista el que molts van interpretar ràpidament com un seriós problema: un cos inert era a terra.
     Al voltant seu, desenes de persones corrien en totes direccions, sense saber què fer exactament, mentre que una dona d'uns trenta anys d'edat, es va aclofar al seu costat i, amb gest segur, prenia el pols al temps que comprovava la pal · lidesa de la pell, així com dels llavis i ungles del malalt.
      "Aquest home ha patit un atac cardíac; ràpid, va dir, truqueu a una ambulància!" La dona es va disposar ràpidament a practicar una sèrie de reanimacions toràciques. De seguida, arribava un altre home d'edat similar, a qui va saludar, que també va col · laborar decisivament en les tasques de reanimació.
      Es tractava de Paloma Sánchez Ruiz i Antoni Font Rius, infermers interins de l'Hospital de Bellvitge i la Vall d'Hebron, respectivament, tots dos en situació d'atur des de fa uns mesos a causa de les retallades en sanitat dutes a terme pel govern d'Artur Mas.
     Al cap de cinc minuts, un cordó policial envoltava el ferit i feia l'espai necessari -les tripulacions de diverses furgonetes d'antiavalots es van emprar a fons amb les porres- perquè aterrés l'helicòpter personal del President de la Generalitat, el senyor Artur Mas, que va insistir a acompanyar el ferit (Boi Ruiz, el conseller de Salut, es va excusar dient que tenia fòbia a volar).
      Mentre l'helicòpter s'elevava, el públic seguia escoltant un fragment de la conversa que s'havia produït un moment abans, entre els dos mandataris: el micròfon encara estava obert...
     - I si esperem els Serveis Sanitaris? -va dir Boi.
      - Ets boig? No veus que morirà i se'ns tiraran tots damunt? -va respondre Artur Mas.
     L'Hospital de la Vall d'Hebron va obrir un quiròfan d'urgència per operar el ferit, que va romandre inconscient durant diverses hores. La intervenció es va dur a terme amb èxit i el pacient es troba fora de tot perill. Probablement, serà donat d'alta en les pròximes hores.
     Pere Salvat Capdevila va patir una parada cardio-respiratòria mentre corejava les paraules amb què el pregoner d'enguany, l'excel · lent comunicador Joaquim Maria Puyal, havia enfervorit al públic, després d'obrir el balcó del consistori:
      -Catalans i catalans, per molt que ens retallin, sempre ens quedarà el punt-Cat!


Licencia Creative Commons
EL GOVERN EN APUROS: UN INFARTO ENTRE LOS ASISTENTES AL PREGÓ DE LAS FESTES DE LA MERCÈ 2011 por José Icaria se encuentra bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported.
Basada en una obra en joseicaria.blogspot.com.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Gracias. Ya le llamaremos.